top of page
Handen maken taal.png

Het kan voorkomen dat mensen in de omgeving van een kind (met een beperking) vastlopen in de communicatie of bejegening. Ook kan het zijn dat het kind (met een beperking) zelf vastloopt in de omgeving. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen: emotieregulatie, verlies of rouw, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden of cognitie.

 

(Gezins)begeleiding of behandeling middels vaktherapie beeldend kan een waardevolle bijdrage bieden. Door het werken met ervaringsgerichte beeldende vormen raakt het een combinatie van niveaus (cognitief, fysiek, zintuiglijk, emotioneel en sociaal) die andere behandelingen niet allemaal combineren. Het brengt inzicht in gedragspatronen en problematiek, met als doel om de eigen vermogens van het kind (met een beperking) te herstellen en versterken. Zo kan de therapie verandering, ontwikkeling, groei, stabilisatie of acceptatie brengen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal en/of lichamelijk gebied.

 

 

Als vaktherapeut beeldend onderzoek, behandelt en begeleidt Handentaal kinderen en (jong)volwassenen (met een beperking) op basis van haar gediplomeerde expertise. Ze maakt binnen haar specifieke vakgebied de gevolgen van de (psychosociale) hulpvragen voor deze doelgroep en hun omgeving inzichtelijk en biedt handvaten om de hulpvragen te beantwoorden. Zij levert hiermee een bijdrage aan de hulpverlening voor het kind of de (jong)volwassenen (met een beperking) die erop gericht is veranderings-, ontwikkelings- en/of acceptatieprocessen te bewerkstelligen en werkt daarmee aan het zo optimaal en zelfstandig mogelijk participeren in de leefomgeving en maatschappij.

 

Als vaktherapeut beeldend komt zij door middel van of via beeldend materiaal en/of beeldende werkvormen in contact en kom op deze manier dicht bij de belevingswereld:

  • Door middel van beeldend materiaal en/of beeldende werkvormen: door het inzetten van materiaal of techniek, bijvoorbeeld een opdracht geven, keuzes laten maken in handelen of ‘praten’ tijdens het werken;

  • Via beeldend materiaal en/of beeldende werkvormen: in bepaalde situaties is het effectief om de keus te maken om samen te werken of samen met eenzelfde materiaal of techniek te werken. Door dit ‘levelen’ is het mogelijk in eenzelfde beweging, ritme of ervaring te komen en hierin te sturen of te volgen.

 

Beeldend materiaal kan erg breed en veelzijdig zijn, denkend aan schilderen, werken met klei, tekenen, knippen en plakken, houtbewerken, fotografie, bouwen: alles wat te maken heeft met creatief handelen.


​

vaktherapie beeldend.png

Door de inzet van Handentaal middels vaktherapie beeldend leert een kind of (jong)volwassenen (met een beperking) door gerichte opdrachten en werkvormen het gedrag te onderzoeken en gevoelens en gedachten daarbij vorm te geven. Deze vorm van therapie laat de fantasie en creativiteit haar werk doen en stelt het kind of de (jong)volwassenen (met een beperking) in staat op een natuurlijke manier te experimenteren, ervaren en ontdekken. Hierdoor kan het nieuwe mogelijkheden, ook in gedrag, ontdekken en oefenen.

 

Handentaal staat voor laagdrempelig en meebewegend contact maken. Dit is voor een kind of (jong)volwassenen (met een beperking) een juiste basis om vanuit daar vertrouwen te creëren en zo te kunnen werken aan (psychosociale) hulpvragen. Doordat er tijdens de therapie vaak concrete werkstukken ontstaan, kan een kind of (jong)volwassenen (met een beperking) daar afstand van nemen, er naar kijken en letterlijk zien wat er ontstaat. Dit proces van waarnemen en reflecteren biedt mogelijkheden tot het beantwoorden van de hulpvraag.

 

Zo maken de handen taal.

 

Handentaal richt zich op kinderen en (jong)volwassenen in de leeftijd tussen de vier en dertig jaar. Een specialisme ligt op het gebied van kinderen en (jong)volwassenen met een beperking. Deze beperking kan zowel lichamelijk als verstandelijk zijn. Ook een beperking in communicatie, bijvoorbeeld doof(blind)heid of een taalontwikkelingsstoornis, zijn specifieke beperkingen waar Handentaal ruimte voor heeft.

Handentaal werkt op dit moment uitsluitend voor opdrachtgevers in de zorg(verlening). Heb je als ouder(s) of professional een (particuliere) hulpvraag? Neem dan contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

bottom of page